Valcelul Claii Mici – Seaca dintre Clai… tura prietenoasa prin zapada multa

Ba, Hiike, da-te din vale.. Io ma uit in sus… ce? mmm da nu aici incepe povestea

Ma trezesc in tren, tocmai trecem de Nistoresti… hmm prea devreme..

Ceasu suna, 4.40 Ce, care cum? aa munte.. bleah.. arunc niste apa pe fata si dinti apuc rucsacu si la 5.07 insfac un metrou spre gara…
Dormitez pe peron, apare Furnicaru, apoi Harciogu si Marius, ne suim in tren, suntem expediati in vagonu de clasa 1, trenu pleaca la 5.45 si noi dormitam. Tocmai trecem de Nistoresti, Harciogul isi pune o parazapada… prea devreme.. adorm la loc.
Coboram in Busteni in jur de ora 8, ie caldut si burniteaza, mai luam 2 sticle de apa si o patiserie si incepem sa urcam spre hotelul Silva. Trecem de statia de telecabina, intram pe jepii mici directia Valcelul Claii mici (sau Claitei?) deja burnita devine o ninsoare palida.
Incepem sa luam altitudine si taiem o poteca noua in stratul de zapada proaspata. La un momendat Harciogu se opreste, ie cam pe margine sa scoatem…? io ..nu.. hai ..si pun un pas in rapa, aluenca zapada sub mine, fac juma de genoflexiune.. Harciogu.. grrr,Hiike.. Nu, nu ie okey.. am vrut sa fac asta 😀 ma adun la loc si incep sa bat poteca nitel mai sus de muchia vaii.
Mai trecem vreo doua vaiugi si in sfarsit ajungem in dreptul valcelului Claii mici ce porneste in stanga din poteca Jepilor mici catre Clai. De sub zapada apare un cablu de metal care mi se agata cumva in coltar, ma descurca Marius repede si in inca 1 minut suntem toti 4 in firul vaii.
Zapada pare buna, nu ne afundam prea tare, asa ca incepem sa urcam. Ninsoarea deja cade peste noi cu fulgi mari si ocazional vantul o mai scutura de pe pereti. Incepem sa ne afundam mai mult si vedem ceva mici avlanse scurse de pe cate un valcel secundar.

IMG-20130223-00152
Un bulgare de zapada ma loveste in picor, ce? Ma uit in sus mai vin doi. Baa Hiike da-te din vale.. Deasupra mea cei trei s-au tras pe partea dreapta langa perete. De sus mai trec pe langa mine vro 3 bulgari… hai ma ca nu vine nimic… nu trec 2 minute si auzim undeva in spate un mare “BUM” noi… aa.. ce? asta a fost… woow.. n-am auzit niciodata asa ceva. Nu se vede nimica in valea jepilor dar in mod evident pe undeva a cazut o avalansa mare. Furnicaru ia pas mai alert si impreuna Cu Harciogu inoata prin zapada care deja ie cam pana la brau. Eu continui pe sant in urma lor dar la fiecare pas se darama sub mine.. grrr.. o sa dureze toata ziua. Da nui chair asa, in inca vreo 15 minute se intrevede capul vaii printre copaci ninsi si cateva stanci ce incep sa scoata capul din padure.
Noi incepem sa urcam oblic in stanga catre Braul lui Raducu si Seaca dintre Clai. Ne mai tragem in cate un piolet infipt fie in stanca fie printre ierburi inghetate si urcam malul vaii. Acum odata iesiti si oarecum feriti de posibilele avalanse ne tragem sufletul, mancam 5 stafide si continuam pe o curba de nivel imaginara.
Harciogu scoate semicoarada si se avanta curajos intr-un traverseu, Furnicaru il asigura de la un bradut. Dupa ce traverseaza o vaiuga de vro 30 de metri il urmam si noi.Inca 2 traversari si un urcus oblic peste un bot de deal si urmaeaza o sectiune mai mare de amfiteatru, nu ne mai ajunge coarda asa ca incepe m sa mergem concomitent legati intre noi. Zapada ie destul de solida si trecem fara probleme.
Ajungem in capul Secii dintre Clai si dat fiind ca zapada nu pare asa stabila in general coboram legati intre noi. Wooo cu tata 3 cai frumosi… panta ie cursiva, cei trei isi iau avant la vale si ma vad nevoit sa prind coarda cu mana sa le mai opun rezistenta, ho ba .. mai incet. In ciuda catorva mici avalanse scurse ziua trecuta stratul prin care trecem noi ie solid si coboram foarte repede, ajungem la saritoarea mare de la baza vaii la cam 7 minute de poteca ce duce la cascada Urlatoarea. Ne oprim si Harciogu pune de un rapel in pitonu batut in capul saritorii. Ne coboram repede, rapelam direct pe maini(da stiu.. nu ie safe.. nu faceti prostii dastea), mai putin Marius care a apucat sa isi puna hamul. Strangem coarda si in inca 6 minute suntem in banda albastra (cred), inca un sfert de ora si suntem inapoi la telecabina la hotelul Silva.

230220131439

Toata tura a durat cam 5 ore 8.30 – 13.30, si inveliti in burnita Busteniului nu ne mai ramane decat sa asteptam regiotransu personal cu mers de accelerat de la ora 14.49

One thought on “Valcelul Claii Mici – Seaca dintre Clai… tura prietenoasa prin zapada multa

  1. Muntoman says:

    2 mici specificatii
    marcajul de Jepii mari are triunghi albastru si la saritoarea mare e un spit 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s